Διάκριση για το Coradia iLint, το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο

Διάκριση για το Coradia iLint, το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο

Η εταιρεία  LNVG βραβεύτηκε με το European Railway Award 2021 για την πρωτοποριακή της συνεργασία με την Alstom

 

27 Ιανουαρίου 2021 – Το Coradia iLint, το πρωτοποριακό τρένο υδρογόνου της Alstom, το οποίο κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG), διακρίθηκε με το βραβείο European Railway Award. Το σημαντικό αυτό βραβείο παρέλαβε η Carmen Schwabl, Διευθύνουσα Σύμβουλος της LNVG, σε ειδική, διαδικτυακή τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου. Μαζί με τους συνεργάτες της στο έργο, η LNVG έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία δοκιμαστικής λειτουργίας  υδρογόνου ως καύσιμο σε τακτικές επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές.

 

Το Coradia iLint της Alstom προτάθηκε για το βραβείο από μια επιτροπή που απαρτίζεται από Διευθύνοντες Συμβούλους σιδηροδρομικών οργανισμών, οργάνων αποφασιστικής σημασίας στην αγορά της ΕΕ, προηγούμενους βραβευθέντες στην κατηγορία και επιλεγμένους δημοσιογράφους. Στην δήλωσή της, η κριτική επιτροπή επαίνεσε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου, της  LNVG, της Alstom, του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, της Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb) και της εταιρείας αερίου Linde. Η Alstom, μαζί με τους συνεργάτες της, απέδειξε με αυτό το έργο ότι η πρόωση υδρογόνου αποτελεί μια αξιόπιστη και απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων εναλλακτική στα ντιζελοκίνητα περιφερειακά τρένα που κινούνται σε μη ηλεκτροκίνητες γραμμές.

 

«Δεν είναι δεδομένο μια δημόσια αρχή vα ενεργοποιήσει και να συμμετάσχει σε μια τεχνολογική εξέλιξη αυτού του εύρους. Με τους συνεργάτες μας στην δοκιμαστική φάση, επιτεύχθηκε μια πραγματική πρωτιά στην εξυπηρέτηση επιβατών στην Κάτω Σαξονία,» σχολίασε η Carmen Schwabl, Διευθύνουσα Σύμβουλος της LNVG. «Ο στόχος μας ήταν να προσφέρουμε μια πρακτική εναλλακτική στο ντίζελ, να την κάνουμε εμπορεύσιμη και να την αξιοποιήσουμε σε ένα πρώτο δίκτυο στην καθημερινή επιβατική λειτουργία.»

 

Από το Σεπτέμβριο του 2018 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, τα δυο τρένα Coradia iLint της Alstom κάλυπταν επιτυχημένα περισσότερα από 180.000 χιλιόμετρα σε τακτικά δρομολόγια επιβατών. Πλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η σειριακή παραγωγή αυτής της ρηξικέλευθης καινοτομίας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και η πρώτη σειρά υδρογονοκίνητων τρένων αναμένεται να τεθεί σε τακτική λειτουργία στην Γερμανία από το 2022.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ο πελάτης μας, η LNVG, βραβεύτηκε για το πρωτοποριακό έργο των αμαξοστοιχιών υδρογόνου. Το κοινό μας έργο Coradia iLint δείχνει μια γενναία δέσμευση προς την πράσινη κινητικότητα σε συνδυασμό με τεχνολογία αιχμής. Σήμερα, μπορούμε να είμαστε πολύ υπερήφανοι για το καινοτόμο Coradia Ilint, το πρώτο και μοναδικό τρένο υδρογόνου στον κόσμο,» δήλωσε ο Gian Luca Erbacci, Senior Vice President Ευρώπης στην Alstom.

 

Coradia iLint

Το Coradia iLint είναι το πρώτο επιβατικό τρένο παγκοσμίως, το οποίο τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με σκοπό την πρόωση. Πλήρως απαλλαγμένο από τις εκπομπές ρύπων, το τρένο αυτό είναι αθόρυβο και αποβάλλει μόνο υδρατμούς και νερό συμπύκνωσης. Το τρένο διαθέτει ποικίλες καινοτομίες: μετατροπή καθαρής ενέργειας, ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές, και έξυπνη διαχείριση κινητήριας ισχύος και διαθέσιμης ενέργειας. Ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε γραμμές χωρίς ηλεκτροκίνηση, το Coradia iLint καθιστά εφικτές τις καθαρές, βιώσιμες σιδηροδρομικές λειτουργίες.

 

Σχετικά με το European Railway Award

Από το 2007 η τελετή απονομής European Railway Award πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την UNIFE, το Σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Σιδηροδρόμων και τη Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) με σκοπό να τιμήσει τα εξαιρετικά επιτεύγματα στην ανάπτυξη οικονομικά και οικολογικά βιώσιμων λύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

 

Σχετικά με την Alstom

Ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο πράσινες και έξυπνες μεταφορές παγκοσμίως, η Alstom αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά ολοκληρωμένα συστήματα που θέτουν τα βιώσιμα θεμέλια για το μέλλον των συγκοινωνιών. Η Alstom προσφέρει ένα πλήρες φάσμα εξοπλισμού και υπηρεσιών, από τρένα υψηλής ταχύτητας, μετρό, τραμ και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μέχρι ολοκληρωμένα συστήματα, εξατομικευμένες υπηρεσίες, καθώς και λύσεις υποδομών, σηματοδότησης και ψηφιακής κινητικότητας. Κατά το οικονομικό έτος 2019/20, η Alstom κατέγραψε πωλήσεις ύψους 8,2 δισ. € και παραγγελίες ύψους 9,9 δισ. €. Με έδρα στη Γαλλία, η Alstom έχει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες και απασχολεί 38.900 εργαζόμενους