ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ AWS: E7024 / ΕΝ 499 : Ε 42 0 RR 54 ἤ Μπαζούκας

ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ AWS: E7024 / ΕΝ 499 : Ε 42 0 RR 54 ἤ Μπαζούκας

Ε7024: ένα ηλεκτρόδιο πασίγνωστο στην βαριά βιομηχανία και ιδιαίτερα στον χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας είναι το περίφημο «μπαζούκας».
Είναι ηλεκτρόδιο για ανθρακούχους χάλυβες με επένδυση ρουτιλίου υψηλής απόδοσης παρ όλο που πολλοί το θεωρούν βασικής επένδυσης. Η επένδυσή του μεταξύ των άλλων περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδηρόσκονης και οξειδίων του τιτανίου (TiO2) και είναι χοντρής επένδυσης.
Αποτέλεσμα της χοντρής του επένδυσης είναι ο μεγάλος βαθμός εναπόθεσης υλικού που το καθιστά ιδανικό για συγκολλήσεις μεγάλων διατομών σε επίπεδο θέση. Η δυνατότητα εναπόθεσης υλικού είναι περισσότερο από 160% φθάνοντας μέχρι και το 180% . Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα μετάλλου που εναποτέθηκε στην ραφή είναι 60%-80% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ποσότητα υλικού του πυρήνα που τήχθηκε.
Η ραφή έχει πολύ καλή εμφάνιση και η πάστα της ραφής ανασηκώνεται και αφαιρείται σχεδόν μόνη της.
Η διαβροχή με το μέταλλο βάσης είναι πολύ καλή, εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, λίγα πιτσιλίσματα, πολύ καλό στρώσιμο ρίζας και δεν αφήνει πόρους στην ραφή.
Μειονέκτημά του είναι ότι σαν ηλεκτρόδιο δεν θεωρείται χαμηλού υδρογόνου και αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος που χρειάζεται προσοχή κατά την αποθήκευση. Πρίν την χρήση θα πρέπει να αποξηραίνεται για μία ώρα στους 120 -150 οC.
Χρησιμοποιείται με αρνητική πολικότητα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη θερμοκρασία του τόξου κατευθύνεται προς το μέταλλο βάσης.
Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και με εναλλασσόμενο ρεύμα και σε αυτή την περίπτωση δίνεται αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του μαγνητικού φυσήματος που ταλαιπωρεί τους συγκολλητές στις συγκολλήσεις ιδιαίτερα μεγάλων διατομών.
Είναι κατάλληλο ηλεκτρόδιο για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, κατασκευές δεξαμενών, γεφυρών, χωματουργικά μηχανήματα και γενικά την βαριά μεταλλική κατασκευή.
Πηγή: Άρθρο του Ιωάννη Ωραιόπουλου από τον  Κόσμο της Συγκόλλησης