Στόχος είναι το Κέντρο Αριστείας να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευφυή ανάλυση εγγράφων σε παγκόσμιο επίπεδο και να φέρει σε επαφή ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, με επιχειρηματικούς εμπειρογνώμονες από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων.
Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και η εταιρεία ΕΥ, ανακοίνωσαν την πρωτοποριακή συνεργασία τους σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων, δημιουργώντας ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων. Πρόκειται για μια δράση που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στη μετατροπή του brain drain σε brain gain για τη χώρα μας.
Η EY, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διασφάλισης, αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια τεχνογνωσία και εξειδίκευση των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence Center of Excellence). Το Κέντρο αυτό, με έδρα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Δρ. Γεώργιο Παλιούρα, θα υλοποιεί πρωτογενή έρευνα στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων (document intelligence).
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα τόσο από υπάρχοντες ερευνητές του Εργαστηρίου SKEL, όσο και από νέους ερευνητές. Η ομάδα θα αναπτυχθεί άμεσα (περίπου 20 άτομα τον πρώτο χρόνο), με την προσέλκυση ταλαντούχων ερευνητών απ’ όλο τον κόσμο. Έμφαση θα δοθεί στην έρευνα αναφορικά με το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εξελίξει την κατανόηση εγγράφων, την εξόρυξη πληροφορίας, καθώς και άλλα πεδία σχετικά με την ευφυή ανάλυση εγγράφων.
Στόχος είναι το Κέντρο Αριστείας για έρευνα Τεχνητής Νοημοσύνης να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευφυή ανάλυση εγγράφων σε παγκόσμιο επίπεδο και να φέρει σε επαφή ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, με επιχειρηματικούς εμπειρογνώμονες από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες για την επιτάχυνση της Καινοτομίας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το παραγόμενο ερευνητικό έργο θα αξιοποιείται από την ΕΥ για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών της υπηρεσιών, ενώ επί της παραγόμενης γνώσης θα κατοχυρωθούν από κοινού πατέντες, και τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Ο Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, τ. Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δήλωσε για τη σημαντική αυτή συνεργασία: «Η απόφαση της EY να επενδύσει στον Δημόκριτο επιβεβαιώνει την κορυφαία ποιότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο Κέντρο και την παγκόσμια ακτινοβολία των Ερευνητών του. Το γεγονός ότι ο Δημόκριτος θα συνδιαχειρίζεται στο μέλλον διανοητική ιδιοκτησία με την ΕΥ μας βάζει στα πολύ βαθιά της διεθνούς καινοτομίας. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτή την επιτυχία. Ο δρόμος που θα φέρει και άλλους διεθνείς κολοσσούς στο οικοσύστημα της Αγίας Παρασκευής και θα συμβάλει στην επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα μας, μετά από μεγάλες προσπάθειες και πολύ σκληρή δουλειά, είναι πλέον ανοιχτός».
Ο κ. Hans Jessen, Επικεφαλής Καινοτομίας και Έξυπνων Αυτοματισμών της ΕΥ παγκοσμίως, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά να συνδράμουμε περαιτέρω στις τεράστιες, μελλοντικές δυνατότητες της έρευνας σε τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της μαθηματικής και επιστημονικής σκέψης. Η συνεργασία μας με τον Δημόκριτο θα βοηθήσει να εμπνεύσουμε ένα νέο ξεκίνημα για τις δυνατότητες έρευνας σε τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα να καινοτομούμε, δημιουργώντας προϊόντα και λύσεις νέας γενιάς για τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο».
Ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για όλους εμάς στην ΕΥ να πραγματοποιούμε τέτοιες συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα βάλουμε κι εμείς το δικό μας «λιθαράκι» στην αντιστροφή του brain drain. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες, που δημιουργούν ισότιμες ευκαιρίες με πιο προηγμένες ερευνητικά χώρες, συμβάλλοντας στην – κρίσιμη για την Ελλάδα – ένταξη και επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα μας».