ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Αρκετές φορές η άγνοια μας οδηγεί να φυλαγόμαστε από εργασιακούς κινδύνους που δεν υπάρχουν και να μένουμε ακάλυπτοι από άλλους που υπάρχουν και δεν γνωρίζουμε.

Η ηλεκτροσυγκόλληση είναι έννοια ταυτόσημη με την ακτινοβολία και μπορούμε να αντιληφθούμε τις εργασίες συγκόλλησης από εκατοντάδες μέτρα μακρυά εξ αιτίας της έντονης ορατής ακτινοβολία της. Ὀμως δεν έχει μόνον αυτή την ακτινοβολία. Το ηλεκτρικό τόξο παράγει άλλες δύο ακτινοβολίες, την υπέρυθρη και την υπεριώδη.

Από τις τρεις αυτές ακτινοβολίες της ηλεκτροσυγκόλλησης μας απασχολεί κυρίως η υπεριώδης , UVR – Ultra Violet Radiation η οποία είναι αρκετά επικίνδυνη αλλά όχι ιονίζουσα ακτινοβολία και επομένως δεν επηρεάζει τα εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα του ανθρώπου. Η εντύπωση που κυριαρχεί σε πολλούς ηλεκτροσυγκολλητές ότι παράγει και ιονίζουσα ακτινοβολία είναι παντελώς λάθος και αποτελεί παραπληροφόρηση. Η ακτινοβολία αυτή, η υπεριώδης από άποψη φυσικῆς, βρίσκεται στο φάσμα ακτινοβολιών μετά το μήκος κύματος της ιονίζουσας ακτινοβολίας, άρα δεν μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο σαν ιονίζουσα όπως είναι οι ακτίνες, -x αλλά και πριν από το φάσμα της ορατής και άρα δεν μπορούμε και να την δούμε.

Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας η τύπου A η τύπου B και η τύπου C τις οποίες όμως αντιμετωπίζουμε σαν μία στον χώρο της συγκόλλησης.

Η επίδρασή της επάνω στο σώμα του ανθρώπου είναι η ίδια με αυτήν της ηλιακής ενέργειας και δημιουργεί τα ίδια προβλήματα υγείας τα οποία μπορεί να είναι είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Τα έμμεσα προβλήματα, προβλήματα δηλαδή που εμφανίζονται σε βάθος χρόνου, έχουν σχέση κυρίως με το δέρμα στο οποίο προκαλεί πρόωρη γήρανση αλλά και καρκίνο και μπορεί επίσης να επιδράσει αρνητικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα άμεσα προβλήματα, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται τα εγκαύματα του δέρματος αλλά και του ματιού. Αντοχή του δέρματος στην έκθεσή του στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν είναι η ίδια σε όλους τους ανθρώπους αλλά εξαρτάται από παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος, την ηλικία ακόμη και εάν μίαι γυναίκα εγκυμονεί. Πολύ σημαντικός παράγοντας των αποτελεσμάτων της βλαπτικής αυτής επίδρασης είναι η απόσταση από την πηγή, η ένταση και ο χρόνος έκθεσης. Ὀσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, ή μικρότερη η ένταση ακτινοβολίας, ή μικρότερος ο χρόνος έκθεσης, τόσο μικρότερη είναι και η επίδρασή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – World Health Organization – γενικά έχει χαρακτηρίσει την υπεριώδη ακτινοβολία ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο εφ όσον η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτή και ο αριθμός των εγκαυμάτων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Όμως το πλέον άμεσο αποτέλεσμα της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας εμφανίζεται όταν αυτή προσβάλει το μάτι. Δεν υπάρχει συγκολλητής ο οποίος κάποιο βράδυ στο σπίτι του, αρκετές ώρες μετά την εργασία του, να μην ένοιωσε δυνατά ενοχλήματα στα μάτια. Ενοχλήματα τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι έχουν γεμίσει τα μάτια του με άμμο. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού τον οποίο έχει κάψει. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι μια πολυεπίπεδη προστατευτική μεμβράνη η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα του ματιού και το προστατεύει. Η υπεριώδης ακτινοβολία προσβάλλοντας τον κερατοειδή χιτώνα τον καίει και τα νεκρά κύτταρα πλέον που παγιδεύονται ανάμεσα στον χιτώνα και το ιστό του ματιού τρίβουν τον ιστό προκαλώντας την αίσθηση της άμμου στο μάτι. Το ενόχλημα είναι αρκετά δυσάρεστο, εμφανίζεται μετά από αρκετές ώρες, συνήθως κατά την βραδινή ανάπαυλα και διαρκεί μερικές ώρες. Τις περισσότερες φορές την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει.

Σε αυτή την περίπτωση σπάνια ένας ηλεκτροσυγκολλητής θα επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο, δεδομένου ότι η εμπειρία τον οδηγεί στην χρήσει ειδικών σταγόνων που του έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός του από την πρώτη του δυσάρεστη αυτή εμπειρία.

Πρακτικά, εάν δεν υπάρχουν οι οφθαλμολογικές αυτές σταγόνες, μποροῦμε να κόψουμε δύο φέτες από πατάτα ή αγγουράκι και να τις τοποθετήσουμε επάνω στα κλειστά βλέφαρα, Είναι μια ενέργεια που θα μας ανακουφίσει αρκετά από το ενόχλημα. Την ίδια ανακούφιση θα μας προσφέρει και η τοποθέτηση κρύας κομπρέσας αντί για τα προηγούμενα.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι λόγω αυτού του τραυματισμού του κερατοειδούς χιτώνα πιθανότατα να απαιτείται και κάποια άλλη επί πλέον ιατρική φροντίδα με κάποιο αντιβιοτικό. Η υγεία είναι προσωπική για τον κάθε έναν και η κάθε θεραπεία δεν μπορεί να είναι ενιαία και για όλους. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντοχή στην έκθεση ακτινοβολίας του τόξου είναι μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Μελέτες έδειξαν ότι ο συγκολλητής δέχεται περίπου 3.000 φορές περισσότερη ποσότητα από την μέγιστη επιτρεπόμενη. Για μία 8ωρη εργασία μπορεί να φθάσει αθροιστικά και τα 9795mJ/cm2. Η ακτινοβολία έχει το χαρακτηριστικό να επιδρά και εξ ανακλάσεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και οι άλλοι εργαζόμενους στον ίδιο χώρο, όταν δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, δέχονται περίπου 13 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από την μέγιστη επιτρεπόμενη.

Όλα τα παρα πάνω είναι αρκετά για να μας πείσουν να αφήσουμε την τσιμπίδα από τα χέρια μας;

Όχι! Μπορούμε να προφυλαχθούμε με πολύ απλό και εύκολο τρόπο. Φορώντας ακόμη και ένα λεπτό μακρυμάνικο πουκάμισο, ότι κάνουμε το καλοκαίρι, είναι αρκετό να μας προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό για έναν ηλεκτροσυγκολλητή ο οποίος θα πρέπει να προφυλαχθεί από τα πιτσιλίσματα του λιωμένου μετάλλου και η καλλίτερη λύση είναι η δερμάτινη ένδυση. Όμως θα πρέπει να καλυφθεί καλά διότι συχνά κάποια μέρη του σώματός του όπως ο λαιμός ή τα χέρια μένουν ακάλυπτα. Επίσης και η μάσκα χειρός αφήνει ακάλυπτα σημεία δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προαναφερθείσες μελέτες οι δεξιόχειρες συγκολλητές δέχονται στην αριστερή πλευρά της κεφαλής τους τετραπλάσια της μέγιστης επιτρεπόμενης ακτινοβολίας και εννέα φορές περισσότερη στην δεξιά και το αντίστοιχο για τους αριστερόχειρες.

Αρθρο του  Ιωάννου Ωραιόπουλου από την ιστοσελίδα  Ο Κόσμος της Συγκόλλησης