ΔΟΝΗΣΕΙΣ – Άρθρο του Ιωάννη Ωραιόπουλου από την σελίδα του ” Ο Κόσμος της Συγκόλλησης”

ΔΟΝΗΣΕΙΣ – Άρθρο του Ιωάννη Ωραιόπουλου από την σελίδα του ” Ο Κόσμος της Συγκόλλησης”

Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η σελίδα μας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ» είναι καθιερωμένο πάντα η πρώτη ετήσια ανάρτηση θέματος να αναφέρεται στο πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την ΥΓΕΙΑ.
Με την ευχή το 2022 η οικογένεια των συγκολλητών να μην έχει κανένα ατύχημα, η πρώτη εφετινή ανάρτηση αναφέρεται σε έναν από τους πιο ύπουλους κινδύνους, τόσο στον χώρο της μεταλλικής κατασκευής όσο και γενικότερα, και ο οποίος κίνδυνος ακούει στο όνομα ΔΟΝΗΣΕΙΣ.
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο σε χώρους εργασίας, η ιδιόχειρη κατασκευή διαφόρων εργαλείων τα οποία, κατά την γνώμη του χρήστη είναι τελειότερα και αποτελεσματικότερα για την εργασία του.
Τέτοια εργαλεία στον χώρο της συγκόλλησης μπορούν εύκολα να βρεθούν υπό την μορφή ματσακονιού ή σφυριού, στα οποία ο συγκολλητής έχει αντικαταστήσει την ξύλινη χειρολαβή με απλό μεταλλικό σωλήνα. Έχει συγκολλήσει δηλαδή απευθείας επάνω στην κρουστική κεφαλή έναν μεταλλικό σωλήνα διαμέτρου ανάλογα με αυτή που τον διευκολύνει στην συγκράτηση του εργαλείου του. Αυτή η ενέργεια είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του δεδομένου ότι ενισχύει επί πλέον ένα παράγοντα κινδύνου τον οποίον σχεδόν κανένας συγκολλητής δεν λαμβάνει υπόψη του.
Είναι ο κίνδυνος ο οποίος προέρχεται από τις δονήσεις.
Μεταλλικές χειρολαβές βεβαίως και υπάρχουν αλλά φέρουν ειδικό ελατήριο το οποίο απορροφά μεγάλο ποσοστό των δονήσεων που μεταφέρονται από το εργαλείο στο χέρι του συγκολλητή. Το ξύλο από την φύση του απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα δονήσεων από το μέταλλο. Ακόμη και τα γάντια εργασίας ίσως να προσφέρουν κάποιο ελάχιστο βαθμό απορρόφησης κραδασμού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο βιβλίο «ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΠΗ» των Γ Ασσημακόπουλου , Ι Κορδάτου, κεφ ΔΟΝΗΣΕΙΣ (*)
«..Κυρίως οι καταπονήσεις και πιθανές βλάβες εντοπίζονται στα άκρα, δηλαδή στα χέρια των συγκολλητών ή των βοηθών τους. Όπως γνωρίζουμε οι συγκολλητές, αλλά και άλλοι τεχνίτες, χρησιμοποιούνε εργαλεία όπως τροχούς, ματσακόνια, σφυριά, πνευματικά εργαλεία κτλ τα οποία καταπονούν τα χέρια τους σε δονήσεις.
Η μακροχρόνια χρήση των εργαλείων αυτών και κυρίως σε υγρό καθώς και σε ψυχρό περιβάλλον, μπορεί να δημιουργήσει θέματα ορθής κυκλοφορίας του αίματος στα χέρια των τεχνιτών με επίδραση στους μύες και στα νεύρα με αποτέλεσμα την λεύκανση των δακτύλων και επομένως επιδείνωση της υγείας τους με πόνους και μείωση της αποτελεσματικής χρήσης των χεριών τους.
Για τους λόγους αυτούς οι διεθνείς κανονισμοί έχουν επιβάλει ελέγχους και όρια έκθεσης σε δονήσεις όσον αφορά το ανθρώπινο σώμα και επίσης οι κατασκευαστές των διαφόρων εργαλείων υποχρεούνται να συμμορφώνονται και να κατασκευάζουν τα εργαλεία τους με τέτοιο τρόπο ώστε οι δονήσεις να βρίσκονται σε κάθε περίπτωση, εντός αποδεκτών ορίων. Σύμφωνα με το ISO 5349-1:2001, οι πλέον επικίνδυνες συχνότητες δονήσεων για τα χέρια, βρίσκονται στην περιοχή συχνοτήτων από 8-16Hz…»
Η λεύκανση των χεριών, γνωστή ως Vibration induced white finger ή σύνδρομο Raynaud, είναι μια διαταραχή η οποία επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα, τους μύες καθώς και τις αρθρώσεις των άνω άκρων, καρπός, αγκώνας, ωμοπλάτη. Η λεύκανση προκαλείται εξ αιτίας της δυσκολίας που παρουσιάζεται στην κυκλοφορία του αίματος και η οποία επιδεινώνεται με το κρύο και ακόμη περισσότερο σε άτομα με χαμηλούς παλμούς.
Κάποια άλλα χαρακτηριστικά εκτός από την λεύκανση των δακτύλων, είναι το μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα και η απώλεια χειρωνακτικών δεξιοτήτων οι οποίες ειδικά στους συγκολλητές είναι καταστροφικές.
Οι δονήσεις, ανήκουν στην κατηγορία των πολύ ύπουλων κινδύνων επειδή δεν γίνονται αντιληπτοί και δρουν σε βάθος χρόνου. Έτσι ένα απλό πρώτο άκακο μούδιασμα μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ άσχημη κατάσταση.
(*) Η αντιγραφή της σχετικής παραγράφου του προαναφερόμενου βιβλίου έγινε με την σχετική άδεια των συγγραφέων του βιβλίου και στο οποίο βρίσκονται πλήθος πληροφοριών σχετικά με τον συγκεκριμένο κίνδυνο.