ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ” INVERTER Άρθρο του Ιωάννη Ωραιόπουλου από την σελίδα του ” Ο Κόσμος της Συγκόλλησης”

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ” INVERTER Άρθρο του Ιωάννη Ωραιόπουλου από την σελίδα του ” Ο Κόσμος της Συγκόλλησης”

Πόσοι ακόμη πρέπει να χάσουν την ζωή τους;

Είναι γεγονός ότι η αγορά σήμερα έχει πλημμυρίσει από μηχανές συγκόλλησης και ιδιαίτερα από μηχανές ηλεκτροδίου/ακίδας βολφραμίου, TIG.

Είναι τόση η προσφορά, η ποικιλία και το εύρος των τιμών ώστε ακόμη και ένας κάπως πιο ειδικός να βρίσκεται σε σύγχυση.

Κάθε ημέρα και περισσότεροι αγοράζουν μία μηχανή inverter ηλεκτροδίου ακόμη απλώς και για να την έχουν στην εργαλειοθήκη τους ή να κάνουν το χόμπι τους.

Ψάχνουν στο διαδίκτυο ή ρωτούν φίλους του για μια καλή και φθηνή μηχανή και την παραγγέλλουν ακόμη και από το εξωτερικό.

Ποια όμως είναι η καλή μηχανή;

Καλή μηχανή είναι αυτή που κάνει την δουλειά για την οποία την χρειαζόμαστε.

Εάν τεθεί το ερώτημα, πια είναι καλλίτερη ή η καλλίτερη μηχανή, τότε τίθεται το πρόβλημα της σύγκρισης μεταξύ μηχανών και μάλιστα θα πρέπει να οριστεί και το οικονομικό εύρος στο οποίο θέλουμε να κινηθούμε.

Με τι κριτήρια όμως θα γίνει η σύγκριση και επιλογή; Ασφαλώς με αυτά που αναγράφονται σε κάποιο έντυπο ή έγινε κάποια ενημέρωση από έναν  πωλητή, ο οποίος συχνότατα δεν γνωρίζει για τι θέμα μιλάει, και συνεχώς καθοδηγεί τον ενδιαφερόμενο, ως ο πλέον ειδικός, μέσα στην άγνοιά του.

Έτσι τις περισσότερες φορές η κατάληξη είναι η αγορά της φθηνότερης μηχανής που αυτή την στιγμή είναι συνώνυμη με την έννοια «Κινέζικο προϊόν».

Ας μπούνε κάποια θέματα στην θέση τους. Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τα Κινέζικα προϊόντα τα φθηνότερα σε κόστος και ποιότητα. Η Κίνα είναι μια υπερδύναμη με τεχνολογία ίσως υψηλότερη και από αυτή του δυτικοῦ κόσμου. Τα Κινέζικα προϊόντα δεν είναι τα χειρότερα. Εμείς αλωνίζουμε όλη την αχανή Κίνα για να βρούμε και να αγοράσουμε τα χειρότερα προϊόντα της.

Και όταν λέμε τα χειρότερα μάλλον δεν λέμε όλη την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι είναι και απόλυτα επικίνδυνα για την ζωή μας.

Σε ένα ευρωπαϊκό μετασχηματιστή, μεταξύ του πρωτεύοντος πηνίου και του δευτερεύοντος, υπάρχει ένα παρεμβατικό υλικό, ένα μονωτικό υλικό, το οποίο σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές είναι ελάχιστης αντοχής 10.000V.

 

 

Σε έναν φθηνής κατασκευής μετασχηματιστή, ο διαχωρισμός γίνεται με ένα πολύ λεπτό παρεμβατικό υλικό το οποίο όταν έρχεται συχνά είναι ήδη κατεστραμμένο. Εκτός αυτού οι σπείρες πρωτεύοντος και δευτερεύοντος κυκλώματος του πηνίου είναι τόσο κοντά ώστε είναι θέμα χρόνου κάποιο βραχυκύκλωμα.

Ο συγκολλητής διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να σκοτωθεί άμεσα από το ρεύμα, αλλά και έμμεσα, αφού εάν εργάζεται σε σκάλα ή σε υπερυψωμένες εργασίες θα αιφνιδιαστεί έστω και από ένα απλό τίναγμα του ρεύματος και θα πέσει από ύψος στο έδαφος. Επίσης άμεσος είναι και ο κίνδυνος για όσους έχουν βηματοδότη. ‘Όμως, και όταν τοποθετείται το ηλεκτρόδιο στην τσιμπίδα υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος από την τάση ανοικτού κυκλώματος.

 

 

Βέβαια παράλληλα με τον συγκολλητή άμεσος είναι και ο κίνδυνος για οποιονδήποτε ανυποψίαστο έρχεται σε επαφή με την κατασκευή. Πόσο δύσκολο είναι να πιάσει κάποιος ένα κάγκελο σε μεγάλη απόσταση από το σημείο που ο συγκολλητής κάνει μια συγκόλληση ή να εργάζεται επάνω στην ίδια μεταλλική τράπεζα εργασίας, η οποία κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλούς εργασίας, δεν είναι ποτέ γειωμένη.

Σίγουρα οι περισσότερες ίσως και όλες αυτές οι φτηνές μηχανές, εάν σταλούν σε κάποιο εργαστήριο διακριβώσεων ΕΜΠ κλπ είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθούν επικίνδυνες και θα απαγορευτεί η πώλησή τους.

Υπάρχει μεγάλο ερώτημα εάν αυτές οι μηχανές συγκόλλησης έχουν CE, και εάν το έχουν και εάν το έχουν εάν έχουν ελεγχθεί από κάποιον αρμόδιο φορέα για την γνησιότητά τους. Εάν δεν το έχουν είναι παράνομη η πώλησή τους.

 

 

Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες μηχανών inverter είναι χαρακτηριστικές και εξαιρετικά εύγλωττές. Στην μία διακρίνεται καθαρά το κίτρινο και κόκκινο παρεμβατικό υλικό ενώ στην άλλη το κατεστραμμένο λεπτότατο παρεμβατικό από καινούργια μηχανή. Περισσότερο φαίνεται σαν μια απλή κίτρινη ζελατίνα τυλίγματος δώρου παρά σαν παρεμβατικό υλικό. Στην τρίτη φωτογραφία τα δύο πηνία έχουν ήδη βραχυκυκλώσει και βέβαια η μηχανή καταστράφηκε, δεν συμφέρει η επισκευή της και ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Η ζωή δεν αποτιμάται με χρήματα και δεν επιτρέπεται η άγνοια ειδικότερα σήμερα όπου υπάρχει αρκετή ενημέρωση και το μορφωτικό επίπεδο έχει ανέβει αρκετά.

Πηγή