EU the new chemical strategy

EU the new chemical strategy

Στις 14 Οκτωβρίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε  τη νέα στρατηγική για τις χημικές ουσίες με στόχο την αειφορία.Η στρατηγική αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες με μηδενική μόλυνση,όπως σκιαγραφήθηκε  στη νέα πράσινη συμφωνία. Η νέα αυτή πολιτική,αφενός θα ενισχύσει την καινοτομία για την ανάπτυξη ασφαλών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον χημικών ουσιών και αφετέρου θα επιβάλει φραγμούς στη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα,όπως παιχνίδια,είδη παιδικής φροντίδας,καλλυντικά,απορρυπαντικά, υλικά, υφάσματα  και αντικείμενα σε επαφή με τα τρόφιμα.

Στοχοποιούνται  οι πιο επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα και οι ανθεκτικές ουσίες όπως οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες.

Το πλάνο δράσης για τα επόμενη έτη περιλαμβάνει: 

  • Την ελαχιστοποίηση και αντικατάσταση των χημικών ουσιών υψηλής ανησυχίας με άμεση προτεραιότητα τις κατηγορίες προϊόντων,που επηρεάζουν ευάλωτους πληθυσμούς,αλλά και των χημικών ουσιών με την υψηλότερη κινητικότητα στη κυκλική οικονομία.
  • Την αντιμετώπιση της συνδυαστικής δράσης των χημικών ουσιών λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη τον κίνδυνο, που τίθεται για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από την καθημερινή έκθεση σε ένα ευρύ μείγμα χημικών ουσιών από διαφορετικές πηγές.
  • Τη διασφάλιση ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για το χημικό περιεχόμενο και ασφαλή χρήση των διακινούμενων αγαθών, εισάγοντας απαιτήσεις πληροφοριών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Αειφόρο Πολιτική Προϊόντων.

Η εργαλειοθήκη της νέας στρατηγικής περιλαμβάνει:

  • Την ανάπτυξη κριτηρίων ασφαλούς και βιώσιμης σχεδίασης και τη διασφάλιση οικονομικής υποστήριξης για την εμπορευματοποίηση και την απορρόφηση ασφαλών και βιώσιμων χημικών.
  • Τη διασφάλιση της ανάπτυξης και απορρόφησης ασφαλών και βιώσιμων ουσιών, υλικών και προϊόντων μέσω σχεδιασμού,  μέσω χρηματοδοτικών και επενδυτικών μέσων της Ε.Ε. και συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
  • Την ενίσχυση σημαντικά της επιβολής των κανόνων της ΕΕ τόσο στα σύνορα όσο και στην ενιαία αγορά.
  • Τη θέσπιση μιας ατζέντας έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ για τα χημικά, για την κάλυψη των κενών γνώσεων σχετικά με τον αντίκτυπο των χημικών, την προώθηση της καινοτομίας και την απομάκρυνση από τις δοκιμές σε ζώα.
  • Την απλοποίηση και ενοποίηση του νομικού πλαισίου της Ε.Ε. – π.χ. εισάγοντας τη διαδικασία «Μια ουσία μία αξιολόγηση»,ενισχύοντας τις αρχές «χωρίς δεδομένα,χωρίς αγορά» και εισάγοντας στοχοθετημένες τροποποιήσεις στο REACH.

Σχετικά:

Annex

chemicals-strategy-factsheet_compressed

Executive_summary_FC_EDC

Strategy_compressed

SWD_PFAS_compressed

SWD_synopsis_compressed

 

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ)