«H EUROGUSS είναι το Νο. 1 μέρος συνάντησης για τη χύτευση υπό πίεση.»

«H EUROGUSS είναι το Νο. 1 μέρος συνάντησης για τη χύτευση υπό πίεση.»

Η προετοιμασία για την EUROGUSS 2020 που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο της Νυρεμβέργης από τις 14 έως τις 16 Ιανουαρίου 2020, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μιλήσαμε με τον κ. Christopher Boss, Διευθυντή και Υπεύθυνο Διεθνών Προϊόντων της EUROGUSS, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του σχεδιασμού, τα κυριότερα σημεία και την εξέλιξη της έκθεσης.

Κύριε Boss, θα μπορούσατε σχεδόν να περιγράψετε το 2018 ως το διεθνές έτος της χύτευσης υπό πίεση για τη EUROGUSS και ολόκληρη την οικογένεια προϊόντων. Τι νομίζετε; Είστε ικανοποιημένοι από το πώς αποδίδουν οι εκθέσεις;

ChristopherBoss: “Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω σε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο έτος για τη διεθνή βιομηχανία χύτευσης. Η παγκόσμια αγορά είναι επί του παρόντος πολύ σταθερή και αναπτύσσεται θετικά παρά τη μικρή αβεβαιότητα που επικρατεί στον τομέα. Υπάρχει έντονη ζήτηση για χύτευση υπό πίεση, ορισμένες εταιρείες βρίσκονται στα όρια της παραγωγικής τους ισχύος και επεκτείνονται σε αναπτυγμένες αγορές. Αλλά ήταν επίσης ένα πολύ καλό έτος για την EUROGUSS και τις διεθνείς διοργανώσεις της. Ξεκίνησε με την EUROGUSS στη Νυρεμβέργη, ακολουθούμενη από την CHINA DIECASTING στη Σαγκάη. Ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα του κλάδου, πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά το 2018 τη EUROGUSS Mexico και τη EUROGUSS Asia Pacific στην Ταϊλάνδη και με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να προσθέσουμε στρατηγικά σημαντικές αγορές στην οικογένεια EUROGUSS. Το έτος έκλεισε με την ALUCAST στην Ινδία. Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι για το πώς οι διοργανώσεις αυτές πήγαν και παρατηρούμε περήφανα τη σταθερή ανάπτυξη της οικογένειας της EUROGUSS».

 

Η τελευταία EUROGUSS έσπασε ρεκόρ με 641 εκθέτες, εκθεσιακή επιφάνεια 18.758 τμ και 15.354 επισκέπτες. Πώς εξελίσσονται οι προετοιμασίες για τη φετινή διοργάνωση;

Christopher Boss: “Η EUROGUSS 2018 ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και ήταν η μεγαλύτερη και η πιο επιτυχημένη EUROGUSS που έγινε ποτέ. Είχαμε περισσότερους εκθέτες, περισσότερους χώρους προβολής και σχεδόν 30% περισσότερους επισκέπτες, ένα φανταστικό αποτέλεσμα που σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο. Αλλά πολύ κρίσιμο, και από την σκοπιά μου, ακόμη πιο σημαντικό, είναι ότι οι εμπορικοί επισκέπτες είναι του σωστού διαμετρήματος. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 97% των εκθετών ήταν ικανοποιημένοι με την ποιότητα των επισκεπτών και μπόρεσαν να φτάσουν στις ομάδες-στόχους τους. Περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες είναι διευθυντικά στελέχη και λήπτες αποφάσεων. Οι επισκέπτες ήταν επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τα προϊόντα που προσφέρονταν στην εμπορική έκθεση και κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιδείξουμε υψηλό επίπεδο ικανοποίησης συνολικά με τη EUROGUSS. Είμαι ευχαριστημένος γι ‘αυτό και επιβεβαιώνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο με την ιδέα μας. Και το παρατηρούμε επίσης κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών μας. Δεν παρατηρούμε καμία επίπτωση στη EUROGUSS από την αβεβαιότητα της αγοράς σε ορισμένους τομείς. Αντίθετα, τα πράγματα πάνε πραγματικά καλά. Περισσότερο από το 80% της έκθεσης έχει ήδη κλείσει, οπότε οι εκθέτες που εξακολουθούν να θέλουν να λάβουν μέρος πρέπει να βιαστούν. Αυτό μας δείχνει ότι η EUROGUSS έχει καθιερωθεί ως διεθνές σημείο συγκέντρωσης για τη βιομηχανία κατασκευής καλουπιών”.

 

Από ποιους τομείς και χώρες προέρχονται οι εκθέτες;

Christopher Boss: “Το μεγαλύτερο ποσοστό εκθετών συνεχίζει να προέρχεται από την Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία και την Ιταλία. Το ποσοστό των διεθνών εκθετών είναι πάνω από 50% και δείχνει ανοδική πορεία, αλλά και πάλι επικεντρώνεται έντονα στην Ευρώπη. Η  EUROGUSS είναι το μοναδικό γεγονός που καλύπτει όλη την αλυσίδα της διαδικασίας χύτευσης, έτσι φυσικά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι περισσότεροι εκθέτες είναι χυτήρια αλλά υπάρχουν και πολυάριθμοι εκθέτες από τις κατηγορίες προϊόντων καλουπιών και εξαρτημάτων χύτευσης καλουπιών, των διεργασιών που ακολουθεί την χύτευση, των μηχανών χύτευσης, της επιφανειακής τεχνολογίας και τον τομέα της Έρευνας & της Ανάπτυξης. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες έχουν επίσης τους δικούς τους ειδικούς χώρους προβολής. Το 2020 θα διοργανώσουμε το Pavilion Surface Technology σε συνεργασία με τον εταίρο fairXperts, ο οποίος διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο βιομηχανίας, ειδικά για την τεχνολογίας της λείανσης. Η ειδική παρουσίαση “Research for Knowledge” έχει σχεδιαστεί για πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ερευνητικά ιδρύματα. Η έρευνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην EUROGUSS, διότι καθορίζει το μέλλον της βιομηχανίας. Ένας άλλος στόχος είναι η διεθνής δικτύωση ερευνητικών ιδρυμάτων, ενώ το θέμα της πρόσληψης είναι επίσης σημαντικό. Οι εταιρείες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν κατάλληλα ειδικευμένους εργαζόμενους, έτσι θέλουμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες να προσελκύσουν την προσοχή τους και να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους”.

 

Τι νέο υπάρχει στη EUROGUSS 2020 και υπάρχουν επισημάνσεις και ειδικά θέματα στα οποία εστιάζει;

Christopher Boss: “Εκτός από τους προαναφερθέντες ειδικούς χώρους προβολής, η ξεχωριστή παρουσίαση “Additive Manufacturing” θα κάνει το ντεμπούτο της στη EUROGUSS 2020, καθώς η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται όλο και πιο σημαντική στο τμήμα της χύτευσης. Τα μεγάλα χυτήρια χρησιμοποιούν ήδη αυτές τις διαδικασίες παραγωγής, όπως για παράδειγμα για την παραγωγή πρωτοτύπων. Επιπλέον, η διαδικασία προσφέρει ενδιαφέρουσες λύσεις για την κατασκευή εργαλείων και την κατασκευή καλουπιών. Ο στόχος είναι να αντιπροσωπευθεί ολόκληρη η αλυσίδα δημιουργίας αξίας, ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορούν να αποκτήσουν καλές γνώσεις σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την παρασκευή πρόσθετων υλών. Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι το Pavilion «Καινοτομία στην Γερμανία», το οποίο επιχορηγείται από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi) για να βοηθήσει τις καινοτόμες νέες εταιρείες να συμμετάσχουν στην έκθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε κυρίως να απευθύνουμε έκκληση σε εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα της χύτευσης αλλά ενδιαφέρονται για αυτή τη βιομηχανία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν το 60% των δαπανών τους από το πρόγραμμα αυτό. Για τη EUROGUSS 2020 εργαστήκαμε επίσης σχετικά με τη διαμόρφωση της αίθουσας, αποτέλεσμα το οποίο μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Έχουμε χώρο για περισσότερους εκθέτες ή μπορούμε επίσης να ικανοποιήσουμε αιτήματα για μεγαλύτερα περίπτερα. Ορισμένοι εκθέτες έχουν διπλασιάσει την επιφάνειά τους. Ωστόσο, η νέα διαμόρφωση της αίθουσας προσφέρει επίσης ένα ακόμα πλεονέκτημα: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια δεύτερη είσοδο με άμεση πρόσβαση στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Αυτό είναι καλό, διότι όλο και περισσότεροι επισκέπτες χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να μεταβούν στην έκθεση. Ένα άλλο πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω είναι το Συνέδριο Die Casting Congress. Αν και δεν είναι καινούργιο, έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένο και εκτιμάται ιδιαίτερα στον κλάδο ως πλατφόρμα γνώσης. Επιπλέον, προγραμματίζουμε περαιτέρω παρουσιάσεις σε θέματα ειδικής επεξεργασίας επιφανειών και λείανσης ή προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing). Και όπως συμβαίνει παραδοσιακά, θα ανακοινωθούν και οι νικητές των διαγωνισμών χύτευσης.”

 

Τι είδους διαγωνισμοί είναι αυτοί και ποιοι θα λάβουν βραβείο;

Christopher Boss: “Οι διαγωνισμοί διεξάγονται για τα πιο σημαντικά υλικά χύτευσης αργίλιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο και διεξάγονται από τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις. Έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιάσουν την υψηλή ποιότητα, ποικίλες περιοχές εφαρμογής και δυνατότητες χύτευσης. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα ελαφρά μέταλλα και να αποδειχθεί η ικανότητα των συμμετεχόντων χυτηρίων.”

 

Γιατί θα έπρεπε οι εταιρείες να επισκεφθούν την EUROGUSS 2020;

Christopher Boss: “Η EUROGUSS είναι το πρώτο σημείο συγκέντρωσης για τη βιομηχανία χύτευσης, ένας τομέας ο οποίος γενικά συχνά δεν είναι πολύ ορατός στο κοινό, αν και είμαι βέβαιος ότι όλοι χρησιμοποιούν προϊόντα χύτευσης στην καθημερινή τους ζωή. Τα υλικά αλουμινίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευελιξία σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ως εκ τούτου, θέλουμε επίσης να κερδίσουμε τους επισκέπτες από εταιρείες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει προηγουμένως καλούπια και να τους πείσουμε για τα οφέλη αυτής της διαδικασίας κατασκευής. Προσφέρουμε στις εταιρείες τη σωστή πλατφόρμα στην Ευρώπη και μέσω της οικογένειάς της EUROGUSS σε άλλα μέρη του κόσμου, και η γκάμα των εκδηλώσεων μας αυξάνεται διαρκώς. Η EUROGUSS είναι κάτι περισσότερο από μια εμπορική έκθεση, είναι η εμπορική έκθεση για τη χύτευση καλουπιών και ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Παρουσιάζει τις τελευταίες τάσεις, εξελίξεις, νέες προσεγγίσεις και καινοτόμα προϊόντα και λύσεις. Είναι ο πρώτος σταθμός σε ότι αφορά τη χύτευση. Εκεί οι ειδικοί συγκεντρώνονται και δικτυώνονται και θέλουμε να το κρατήσουμε έτσι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε διαρκώς για την τελειοποίηση της διοργάνωσης και την ανταπόκριση στις ανάγκες της βιομηχανίας.”

Δελτίο τύπου της Έκθεσης Νυρεμβέργης