FCM, RASFF alerts 2019

FCM, RASFF alerts 2019

Αναλύθηκαν για το έτος 2019 οι Ευρωπαϊκές κοινοποιήσεις ύπαρξης σοβαρού, άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία, επί των υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα ΥΑΕΤ. Οι κοινοποιήσεις αναρτήθηκαν στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και αφορούν στην πλειοψηφία τους διασυνοριακούς έλεγχους.

Το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 172 κοινοποιήσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ακόλουθων  Ευρωπαϊκών κρατών: Γερμανία (19), Ιταλία (42), Πολωνία (11), Τσεχία (2), Ισπανία (18), Αυστρία (2), Η.Β.(8), Λιθουανία (15), Φιλανδία (8), Νορβηγία (3), Κροατία (1), Ιρλανδία (2), Βέλγιο (10), Ελλάδα (2), Κύπρος (6), Δανία (1), Σλοβενία (8), Λουξεμβούργο (2), Γαλλία (8), Σλοβακία (1), Ελβετία (2) και Λετονία (1).

 

Οι πιο `δραστήριες`  χώρες με τις περισσότερες  κοινοποιήσεις είναι η Ιταλία και η Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Λιθουανία, το Βέλγιο  και η Πολωνία. Στην χώρα μας αποκαλύφθηκαν το έτος 2019 μόνο δύο επικίνδυνες εισαγωγές υλικών συσκευασίας.Η πρώτη αφορούσε το ποσοστό των πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε πλαστικές κουτάλες, που παρήχθησαν  στην Κίνα (και εισήχθηκαν μέσω Ιταλίας) και η δεύτερη το ποσοστό  μελαμίνης σε πλαστικά πιάτα για βρέφη και παιδιά (που παρήχθησαν στην Κίνα και εισήχθησαν στη χώρα μας μέσω Καναδά).

 

Οι χώρες  παραγωγής των  ΥΑΕΤ, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία, είναι οι ακόλουθες: χώρες της ΝΑ Ασίας (Κίνα, Βιετνάμ, κα ) (134), Τουρκία (14), άγνωστη χώρα προέλευσης (4), Ρωσία (3), Ισπανία (3), Ολλανδία (3), Ουκρανία (2), Ιταλία (2), Η.Β. (2), Δανία (1), Γερμανία (1), Βραζιλία (1), Ισραήλ  (1), Σερβία (1).

Η χώρα μας δεν στοχοποιήθηκε ως παραγωγός επικίνδυνων συσκευασιών τροφίμων και ποτών,αλλά σε τέσσερις περιπτώσεις υλικά που εισήχθηκαν στην Ελλάδα και τροφοδότησαν την Ευρωπαϊκή αγορά κρίθηκαν ως ακατάλληλα. Και τους τέσσερις αυτούς ελέγχους, που αναφέρονται ακολούθως,διεξήγαγε  η Κύπρος και όχι η χώρα μας:

 

–          migration of formaldehyde (30.03 mg/kg – ppm) and of melamine (2.5 mg/kg – ppm) from bamboo tableware set for children from China, via Greece

–          migration of melamine (5.8 mg/kg – ppm) from bamboo fiber mugs from China, via Greece

–          migration of formaldehyde (17.81 mg/kg – ppm) and of melamine (5.47 mg/kg – ppm) from bamboo fiber plate and mug from China, via Greece

–          migration of lead (0.83; 0.88; 0.85; 1.08; 0.74 mg/dm²) from porcelain plates from China, via Greece

Οι Ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου,σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων στις ακόλουθες κατηγορίες ΥΑΕΤ:

  • 33 παραβάσεις (19.18 % επί του συνόλου) για επιτραπέζια σκεύη (μπολ, ξυλάκια φαγητού, πιάτα, κούπες, κύπελλα) από μελαμίνη που παρήχθησαν  σε χώρες της ΝΑ Ασίας (Κίνα, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ, Ταΐβάν). Αξίζει να τονίσουμε ότι ορισμένες παραβάσεις αναφέρονται σε σκεύη για παιδιά και βρέφη.
  • 35 παραβάσεις (20.34 % επί του συνόλου) για ξύλινα σκεύη (πώματα, κύπελλα, μπολ, κούπες, πιάτα, δίσκοι) από μπαμπού που παράχθηκαν  σε χώρες εκτός Ε.Ε.  (Κίνα, Τουρκία). Αξίζει να τονίσουμε δύο σημεία: ορισμένα σκεύη απευθύνονται  σε παιδιά και βρέφη, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτά τα υλικά συσκευασίας προωθούνται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό για την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης SUP (single use plastics). Σε όλες τις καταγεγραμμένες αναφορές η μετανάστευση των καρκινογόνων μονομερών (μελαμίνη,  φορμαλδεΰδη),ήταν μεγαλύτερη των ορίων ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
  • 26 παραβάσεις (15.11 % επί του συνόλου) για πλαστικά σκεύη μαγειρικής (π.χ. λαβίδες, κουτάλες, σπάτουλες), που παρήχθησαν στην Ευρώπη αλλά και στην ΝΑ Ασία. Τα σκεύη  αυτά απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
  • 37 παραβάσεις (29.13 % επί του συνόλου) για μεταλλικά σκεύη και εξαρτήματα μαγειρικής (πχ. κουτάλες, γκριλ, μαχαίρια, σουρωτήρια), τα οποία απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Στον ΣΥΒΙΠΥΣ παρακολουθούμε τις καταχωρήσεις στο Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης το τρέχων έτος,αναλύοντας τα δεδομένα σε μηνιαία βάση.

 

Από τον  Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ)