FCM, RASFF alerts 2020

FCM, RASFF alerts 2020

Ολοκληρώθηκε η ανάλυση των Ευρωπαϊκών κοινοποιήσεων ύπαρξης σοβαρού, άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία, επί των υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα (ΥΑΕΤ). Οι κοινοποιήσεις αναρτήθηκαν στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και αφορούν στην πλειοψηφία τους διασυνοριακούς ελέγχους.

Επί του συνόλου των κοινοποιήσεων (121) οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν από τις εποπτικές αρχές της Γερμανίας (28), του Βελγίου (19), της Πολωνίας (11). της Ισπανίας (10), της Αυστρίας (8), της Ιρλανδίας (7) και της Φιλανδίας (7). Ολιγάριθμες κοινοποιήσεις  καταγράφηκαν στην Ιταλία (5), τη Λιθουανία (4), την Πορτογαλία (4) και το ΗΒ (3). Δύο κοινοποιήσεις παρουσιάζονται στην σχετική Ευρωπαϊκή λίστα από τη Σλοβενία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο,  και την Δανία ενώ μια κοινοποίηση εντοπίσαμε στις χώρες: Γαλλία, Ολλανδία, Μάλτα, Σλοβακία, Ελβετία, Κροατία και Τσεχία.

Η χώρα μας ανάρτησε δύο κοινοποιήσεις για επικίνδυνες εισαγωγές υλικών συσκευασίας το προηγούμενο έτος.Η πρώτη αφορούσε την εισαγωγή από την Κίνα ακατάλληλων μεταλλικών πωμάτων για τη συσκευασία τροφίμων με υψηλή οξύτητα και η δεύτερη την εισαγωγή σκευών φαγητού πολλαπλών χρήσεων από μπαμπού, τα οποία όπως αναμένεται εκλύουν τις καρκινογόνες ουσίες φορμαλδεΰδη και μελαμίνη σε επίπεδα υψηλότερα  των επιτρεπομένων,σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Η Ελλάδα δεν στοχοποιήθηκε και την περσινή χρονιά ως χώρα παραγωγός επικίνδυνων για την δημόσια υγεία συσκευασιών τροφίμων και ποτών.Το 2020 η Ελλάδα δεν στοχοποιήθηκε ως χώρα μέσω της οποίας διοχετευτηκαν στην Ευρωπαϊκή αγορά επικίνδυνα υλικά συσκευασίας προερχόμενα από χώρες της ΝΑ Ασίας, όπως έχει συμβεί το 2019 (τέσσερις περιπτώσεις υλικών που εισήχθησαν στην Ελλάδα και τροφοδότησαν την Ευρωπαϊκή αγορά κρίθηκαν ως ακατάλληλα μετά από ελέγχους των Κυπριακών αρχών)

Οι χώρες  παραγωγής των  ΥΑΕΤ, τα οποία κρίθηκαν το 2020 ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία, είναι οι ακόλουθες: Κίνα 85, Χονγκ-Κονγκ 6, Ταιβάν 2, Τουρκία 4, Ολλανδία 3, άγνωστης προέλευσης  3, Γερμανία 1, Ισπανία 1, Γαλλία 1, Φιλανδία 1, Ιταλία 1, Ινδία 2, Φιλιππίνες 1, Αυστραλία 1, Βέλγιο 1, Ρωσία 1, Βιετνάμ 1, Μεξικό 1, Νιγηρία 1,ΗΒ 2, Σενεγάλη 1 και νησιά Φιτζι 1.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου,σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία,κατέγραψαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων στις ακόλουθες κατηγορίες ΥΑΕΤ:

25 παραβάσεις (20.66  % επί του συνόλου) για επιτραπέζια σκεύη (μπολ, ξυλάκια φαγητού, πιάτα, κούπες, κύπελλα) από μελαμίνη που παρήχθησαν  σε χώρες της ΝΑ Ασίας. Αξίζει να τονίσουμε ότι ορισμένες παραβάσεις αναφέρονται σε σκεύη που χρησιμοποιούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:  παιδιά και βρέφη.
20 παραβάσεις (16.52 % επί του συνόλου) για ξύλινα σκεύη (πώματα, κύπελλα, μπολ, κούπες, πιάτα, δίσκοι) από μπαμπού που παρήχθησαν  σε χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτά τα υλικά συσκευασίας προωθούνται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό για την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης SUP (single use plastics). Σε όλες τις καταγεγραμμένες αναφορές η μετανάστευση των καρκινογόνων μονομερών (μελαμίνη,  φορμαλδεΰδη), ήταν μεγαλύτερη των ορίων ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

26 παραβάσεις ( 21.48 % επί του συνόλου) για πλαστικά σκεύη μαγειρικής (π.χ. λαβίδες, κουτάλες, σπάτουλες) λόγω μετανάστευσης καρκινογόνων πρωτοταγών αρωματικών αμινών. Τα σκεύη  αυτά απευθύνονται επίσης στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

10 παραβάσεις ( 8.26 % επί του συνόλου) για μεταλλικά σκεύη και εξαρτήματα μαγειρικής (π.χ. κουτάλες, γκριλ, μαχαίρια, σουρωτήρια) που απελευθερώνουν βαρέα μέταλλα άνω των επιτρεπτών ορίων

5 παραβάσεις ( 4.13 % επί του συνόλου για κεραμικά σκεύη (κούπες) στα οποία καταγράφηκε υπέρβαση ορίων στη μετανάστευση βαρέων μετάλλων.

 

Από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ)