Επιστρώσεις TiN και DLC της Pedrotti SpA για καλούπια

Επιστρώσεις TiN και DLC της Pedrotti SpA για καλούπια

Εκτός από τις ειδικές μήτρες χύτευσης, η Pedrotti διαθέτει ειδικές επιστρώσεις [επικαλύψεις] που  προορίζονται για μία σειρά εξειδικευμένων προϊόντων, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων χύτευσης. Τα εν λόγω περιβλήματα επιλύουν, επίσης, μία σειρά προβλημάτων που συνδέονται με την παραγωγή περίπλοκων προϊόντων χύτευσης ή μηχανικών μερών.

Το DLC (Diamond Like Carbon) είναι μία επίστρωση νέας τεχνολογίας, με βασικό συστατικό τον Άνθρακα, η οποία τοποθετείται υιοθετώντας την τεχνολογία Pa-CVD (Plasma assi-sted- Chemical Vapor Deposition). Η επίστρωση αυτή προστατεύει τα εξαρτήματα και τα μέρη που εμπλέκονται στις διαδικασίες χύτευσης από την τριβή και τις χημικές αντιδράσεις του χάλυβα.  To DLC χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε κινητήρες οχημάτων και μηχανών της formula 1 και, ειδικότερα, σε εξαρτήματα υψηλών ταχυτήτων περιστροφής, σε ρουλεμάν, έκκεντρα και άξονες του κλάδου της συμβατικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Τέλος, έχει αποδειχθεί ιδανικό για την επικάλυψη και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής τεχνιτών αρθρώσεων ισχίου και γονάτου.

Η χαμηλή θερμοκρασία εναπόθεσης [του υλικού] (150°C), η υψηλή επιφανειακή σκληρότητα (>2500HV) και ο μικρός συντελεστής τριβής (0.05//100Cr6) καθιστούν το DLC εξαιρετικό για χρήση σε καλούπια έγχυσης πλαστικού, όπου οι θερμοκρασίες επεξεργασίας είναι χαμηλότερες σε σχέση με τη θερμοκρασία εναπόθεσης. Πράγματι, αν το υλικό ανέπτυσσε υψηλότερες θερμοκρασίες, το υπόστρωμα θα απανθρακωνόταν κι έτσι δεν θα ήταν πλέον λειτουργικό, λόγω της μεταβολής του βαθμού σκληρότητάς του. Το DLC μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την προστασία λεπίδων, εργαλείων κοπής, τόρνων και φρεζών.

Είναι ιδανικό για εφαρμογή σε καθαρούς χώρους, χωρίς λιπαντικά [όπως π.χ. λάδι, γράσο ή γραφίτη] κατά τη διάρκεια των διαδικασιών χύτευσης. Ιδανικό για όλους όσοι χρειάζονται ένα αξιόπιστο εξάρτημα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μήτρες υψηλής παραγωγικότητας. Το πάχος της επίστρωσης είναι m, περίπου, επομένως το περίβλημα αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε στοιχεία απώθησης, κολώνες και εξαρτήματα κεντραρίσματος, οποιουδήποτε σχήματος ή μεγέθους. Όλα τα προϊόντα μπορούν να σχεδιαστούν με βάση τις ανάγκες σας, εξασφαλίζοντάς σας μεγαλύτερες αντοχές.

Το TiN (νιτρίδιο τιτανίου) είναι μία  επίστρωση που έχει χρησιμοποιηθεί, ευρέως, στο πλαίσιο της τεχνολογίας PVD (Physical Vapor Deposition). Το συγκεκριμμένο υλικό έχει βελτιωθεί περαιτέρω χάρη στις νέες τεχνολογίες εναπόθεσης HDP που εφαρμόζονται σήμερα. Η μεγάλη πυκνότητα του πλάσματος, σε συνδυασμό με την καλύτερη ποιότητα διαστρωμάτωσης, επιτρέπει τη μείωση του φαινομένου “droplets” (σύμπλεγμα μεταλλικού υλικού δηλ.) ένα σοβαρό μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας. To TiN χρησιμοποιείται και στον τομέα της ιατρικής λόγω της βιοσυμβατότητάς του. Πράγματι είναι ιδανικό για την επίστρωση ενδοδοντικών εμφυτευμάτων, τεχνητών μελών και χειρουργικών εργαλείων. Τέλος χρησιμοποιείται και στον τομέα των τροφίμων κι αυτό διότι τηρεί τους σχετικού κανονισμούς, βλέπε υλικά που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

Η τεχνολογία HDP επέτρεψε τη βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών του TiN, εξασφαλίζοντάς του μία περισσότερο λεία και συμπαγή επιφάνεια. Επιπλέον το εν λόγω υλικό διαθέτει μία εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία εναπόθεσης (150°C), κι έτσι μπορεί να εφαρμοστεί σε υλικά με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σκλήρυνσης, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα αντοχής του έως τους 500°C. Το υλικό αυτό δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την επεξεργασία, τη διάνοιξη και το φρεζάρισμα του χάλυβα, βελτιώνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής και την αντοχή των εργαλείων. Το TiN αποδείχθηκε ιδανικό για την προστασία ενθέτων, μητρών και εμβόλων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο εργασιών  χύτευσης και (εγκάρσιας) κοπής  ελασμάτων.

Η υψηλή επιφανειακή του σκληρότητα και η αδράνεια που παρουσιάζει κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με πολυμερή [υλικά] το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο για δύσκολες εφαρμογές. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα καλούπια έγχυσης πλαστικού, κυρίως λόγω της ιδιότητάς του να “ακολουθεί” τα σχήματα ανάγλυφων μητρών και να αυξάνει τη ροή των υλικών έγχυσης, λόγω της τάσης που παρουσιάζουν πολλά πλαστικά να μην προσκολλούν σε αυτό το είδος επίστρωσης. Κάθε φορά που εφαρμόζετε αυτή την επίστρωση σε μία επιφάνεια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πάχος του στρώματος επικάλυψης είναι περίπου m.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με τις εφαρμογές, τα υλικά ή παροχή διαφημιστικού υλικού, παρακαλώ επικοινωνήστε με την εταιρία: ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΒΑΤΑΓΓΕΛΟΣ Ι. & ΣΙΑ ΟΕ. Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.