Συγκόλληση με λέιζερ

Συγκόλληση με λέιζερ

Η συγκόλληση πρόσθεσης υλικού με λέιζερ επιτρέπει την εναπόθεση υλικού σε μεταλλικές επιφάνειες, χρησιμοποιώντας πρόσθετο υλικό (σύρμα). Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η αποκατάσταση φθαρμένων επιφανειών ή η δημιουργία ενός νέου περιγράμματος. Η συγκόλληση πρόσθεσης υλικού εξαλείφει τα σημάδια φθοράς ή τροποποιεί το σχήμα της επιφάνειας.

Δεν υπάρχουν πρακτικά όρια για τις πιθανές εφαρμογές συγκόλλησης με λέιζερ. Συνεπώς, ο αριθμός των εφαρμογών στις οποίες χρησιμοποιούνται συστήματα συγκόλλησης με λέιζερ έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η καλή δυνατότητα ελέγχου της ενέργειας του λέιζερ επιτρέπει επίσης τη συγκόλληση υλικών με υψηλά σημεία τήξης ή υψηλή αγωγιμότητα.

Η επισκευή εξαρτημάτων, εργαλείων και καλουπιών με συγκόλληση λέιζερ σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους συγκόλλησης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

– H συγκόλληση είναι φιλική στο περιβάλλον. Τα συλλιπάσματα και τα αποξειδωτικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή συγκόλληση είναι βαριά χημικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Επιτάχυνση του παραγωγικού κύκλου. Η ταχύτητα που εξασφαλίζει η συγκόλληση με Laser επιταχύνει την παραγωγή με προφανή οικονομικά οφέλη

Φανερά βελτιωμένη η ποιότητα των συγκολλημένων επιφανειών.

– Δεν υπάρχουν παραμορφώσεις

– Δεν υπάρχουν ρουφήγματα

– Υψηλή μηχανική αντοχή συγκολλημένων ραφών

– Λεπτή και επίπεδη ραφή συγκόλλησης, με επιφάνεια χωρίς οξείδια

– Δεν δημιουργούνται ρωγμές λόγω της συγκόλλησης

– Δεν απαιτείται προθέρμανση

– Υψηλή ακρίβεια συγκόλλησης με διατήρηση των μεταλλουργικών χαρακτηριστικών.

– Επηρεάζονται ελάχιστες ζώνες από τη θερμότητα με αποτέλεσμα λιγότερες εργασίες φινιρίσματος και λείανσης.

– Εξαιρετικός έλεγχος της διαδικασίας, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα κατασκευής

– Μπορούν να επισκευαστούν γυαλισμένες επιφάνειες

– Σκληρότητα μέχρι 58 HRC

– Η μετέπειτα θερμική κατεργασία εξαιτίας της συγκόλλησης δεν είναι απαραίτητη.

– Μπορούν να συγκολληθούν κράματα χρωμίου-νικελίου, καθώς και επικαλυμμένες ή εναζωτωμένες επιφάνειες.

Συνολικά, η τεχνολογία λέιζερ έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους συγκόλλησης. Σε αντίθεση με άλλες αρχές εισαγωγής ενέργειας (π.χ. πλάσμα ή αέριο), τα λέιζερ έχουν εξαιρετικά σταθερή απόδοση. Αυτό διευκολύνει την επανειλημμένη επίτευξη ομογενών αποτελεσμάτων συγκόλλησης. Επίσης καθώς η ενέργεια του λέιζερ μπορεί να εστιαστεί με μεγάλη ακρίβεια, απλοποιείται η εργασία μόνο σε ένα τμήμα ενός εξαρτήματος ή εργαλείου και το θερμικό φορτίο στο πλήρες εξάρτημα διατηρείται στο ελάχιστο.

Από το Μανώλη Μαρινάκη