Τι κάνει μία CMM μέσα σε ένα κέντρο CNC?

Τι κάνει μία CMM μέσα σε ένα κέντρο CNC?

Οι μηχανικοί του Μηχανουργείου Κουτσογιάννης ΕΠΕ στον Βόλο πρωτοπόρισαν!

Μέσα σε ένα κέντρο CNC έχουν τοποθετήσει μια Μετρητική Μηχανή Συντεταγμένων (CMM).

Πρόκειται για μια Κλασσική Χρήση Μετρητικού Βραχίονα Συντεταγμένων ROMER σε ένα Μηχανουργείο Παραγωγής Εξαρτημάτων  Διεθνών Προδιαγραφών Ποιότητας.

 Φορητός μετρητικός βραχίονας ROMER HEXAGON ABSOLUTE ARM CMM

Η ταχύτητα ανάπτυξής μιας εταιρείας, μεταξύ άλλων, εξαρτάται και από τις επενδύσεις που κάνει στον χώρο της Ποιότητας και της Μετρολογίας. Το μηχανουργείο ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ έχει κάνει επανειλημμένα επενδύσεις σε εξοπλισμό Μετρολογίας υψηλής ακρίβειας με πλέον πρόσφατη την προμήθεια ενός φορητού βραχίονα CMM Romer Absolute Arm 6-Axis από την Hexagon MI για κυρίως χρήση εντός των κέντρων κατεργασίας που διαθέτει. 
Με την χρήση του βραχίονα μέσα στα κέντρα κατεργασίας επιτυγχάνει:

 • Αύξηση της ταχύτητας κατεργασίας των προϊόντων που παράγει κατά σχεδόν 25%
 • Σημαντική μείωση ελλαττωματικών τεμαχίων που δημιουργήθηκαν από λανθασμένη κατεργασίαRomer arm cnc

Η εταιρεία ¨ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΕ¨ ιδρύθηκε το 1994 από τον κ. Κουτσογιάννη και την κα. Χριστοφή και ανέπτυξε δραστηριότητα στον τομέα των μηχανουργικών κατασκευών και επισκευών δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων και εδρεύει στον Βόλο.
Η εμπειρία στο χώρο, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και το σύγχρονο εξοπλισμό δίνουν την δυνατότητα της κατασκευής ενός μεγάλου εύρους προϊόντων.  Έχοντας πιστοποιηθεί από το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015 η εταιρεία Κουτσογιάννης έχει μια μακρά εμπειρία σε θέματα ποιοτικού ελέγχου.
Η έδρα του μηχανουργείου βρίσκεται στο 6ο ΧΛΜ Βόλου – Λάρισας. Απαρτίζεται από 1.450 τ.μ. στεγασμένου χώρου παράγωγης και 800 τ.μ. βοηθητικών χώρων.

Χρησιμοποιώντας, οι τεχνικοί του μηχανουργείου ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ, τον φορητό βραχίονα Romer έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα

 • Δεν απαιτείται η μετακίνηση των τεμαχίων στον χώρο του ποιοτικού ελέγχου για να μετρηθούν και έτσι να χαθεί το αρχικό setup που είχε γίνει για την κατεργασία τους. Οι τεχνικοί ποιότητας μπορούν να πάρουν τις μετρήσεις που επιθυμούν κατευθείαν στο κέντρο κατεργασίας χωρίς να διαταράξουν τις ρυθμίσεις που έχουν θέσει οι χειριστές των κέντρων, οπότε αυτοί μπορούν να προχωρήσουν ανενόχλητοι στην ολοκλήρωση της κατεργασίας.
 • Σε περίπτωση όπου οι χειριστές ποιότητας διακρίνουν κάποια απόκλιση, ενημερώνουν τους χειριστές του κέντρου έτσι ώστε οι τελευταίοι να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις.
 • Η λήψη των μετρήσεων εντός των κέντρων κατεργασίας CNC εξαλείφει τις καθυστερήσεις και αυξάνει τον χρόνο λειτουργίας του μηχανήματος αφού πλέον η αφαίρεση των τεμαχίων και η μεταφορά τους στο εργαστήριο ποιότητας δεν είναι πλέον απαραίτητη.
 • Επιτυγχάνεται εύκολος έλεγχος παρόμοιων εξαρτημάτων που παράγονται από διαφορετικές μηχανές. Για παράδειγμα σε περίπτωση αλλαγής στον σχεδιασμό στην εσωτερική κοιλότητα ενός υπάρχοντος σχεδίου. Ενώ η κοιλότητα και το αντίστοιχο ένθεμα κατεργάζονται σε διαφορετικές μηχανές, ο αρθρωτός βραχίονας μπορεί να επαληθεύσει ότι όλα τα χαρακτηριστικά του ένθετου είναι σωστά σε σχέση με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της κοιλότητας.
 • Mία CMM μέσα σε ένα κέντρο CNC

Για μετρήσεις που απαιτούν υψηλότερη ακρίβεια, η εταιρεία στηρίζεται σε μια CMM τύπου γέφυρας της TESA HEXAGON Ελβετίας.

H ΤESA CΜΜ είναι εγκατεστημένη στον χώρο του Ποιοτικού Ελέγχου, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να υποστηρίζει σχεδόν κάθε εφαρμογή μέτρησης που μπορεί να συναντήσει η εταιρεία.

Λίγα λόγια για του βραχίονες ROMER

Ο βραχίονας ROMER Absolute Arm είναι ο πρώτος στον κόσμο φορητός βραχίονας CMM που διαθέτει Απόλυτους Κωδικοποιητές (Absolute Encoders). Ως εκ τούτου, είναι ο πρώτος βραχίονας μέτρησης που δεν απαιτείται να πάρει σημεία αναφοράς πριν από τη μέτρηση. Όταν ο βραχίονας ενεργοποιηθεί είναι άμεσα έτοιμος να εκτελέσει τις μετρήσεις που θέλει ο χειριστής. Σε αντίθεση με πολλές άλλες συσκευές μετρολογίας, ο ROMER Absolute Arm δεν απαιτεί χρόνο προθέρμανσης ή προετοιμασία. Κατασκευασμένος από ανθρακονήματα και κορυφαίους κωδικοποιητές εγγυάται την απόλυτη απόδοση.

Μερικές από τις χρήσεις του Μετρητικού Βραχίονα ROMER Absolute Arm είναι:

 • Έλεγχος ποιότητας
 • Μετρήσεις & Επαλήθευση πάνω στο κέντρο κατεργασίας
 • Αντίστροφη μηχανολογία ( Reverse Engineering),
 • 3D μοντελοποίηση
 • Εικονική συναρμολόγηση (virtual assembly).

Ο βραχίονας ROMER Absolute Arm μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ανάγκες.
Πολύ περισσότερο από ένα εργαλείο μετρολογίας, η αξία του έγκειται στην ευελιξία του.
Η φορητότητα, η σταθερότητα, το ελαφρύ βάρος και οι σαρωτές λέιζερ υψηλής απόδοσης κάνουν το ROMER Absolute Arm ένα εργαλείο μέτρησης, ανάλυσης και ψηφιοποίησης 3D για όλες τις χρήσεις, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, οπουδήποτε και με ελάχιστη εκπαίδευση.

Όλα τα μοντέλα του μετρητικού βραχίονα ROMER Absolute Arm διατίθενται σε τρία επίπεδα ακρίβειας. Οι βραχίονες της σειράς 73 και της σειράς 75 προσφέρουν εξαιρετικές αναλογίες τιμής / απόδοσης για καθημερινές μετρήσεις, ενώ η σειρά 77 – είναι η σειρά υψίστης ακριβείας και είναι ιδανική για εξειδικευμένες εφαρμογές μετρήσεων υψηλής απόδοσης.

Μελλοντικές αναβαθμίσεις – Χρήσεις – Laser Σάρωση

Το μηχανουργείο ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ήδη σκέφτεται την αναβάθμιση του Absolute Arm με έναν σαρωτή λέιζερ, που μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου όταν η εφαρμογή απαιτεί σύγκριση του τεμαχίου με το μοντέλο  CAD (CAD to Part Comparison).Προηγουμένως οι χειριστές μπορούσαν να ελέγξουν, σε σχέση με το μοντέλο CAD, μόνο ένα σημείο τη φορά. Τώρα με την χρήση του laser, μπορούν να συγκεντρώσουν εκατομμύρια σημεία μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι μπορεί να γίνει άμεσα η  επαλήθευση της ύπαρξης αλλά και της γεωμετρίας όλων των τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά και να αποκτηθεί μια 3D επισκόπηση του τεμαχίου.
Μια από τις πιο κοινές εφαρμογές της Laser Σάρωσης είναι ο έλεγχος της φθοράς των εργαλείων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν οι χειριστές σαρώνουν το τεμάχιο για να επαληθεύσουν την ακρίβεια των διαστάσεων σε σχέση με το αρχικό μοντέλο CAD.

Ένα μηχανουργείο μπορεί να χρησιμοποιεί τον μετρητικό βραχίονα ROMER Arm για την εκτέλεση αρκετών κλασικών μετρήσεων ιδιαιτέρων όμως απαιτήσεων. Για παράδειγμα, υπάρχουν τεμάχια τα οποία είναι κατασκευασμένα από υλικά που έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν μορφή όταν απελευθερώνονται από το σύστημα συγκράτησης στο κέντρο κατεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο έλεγχος της επιπεδότητας ή άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών, είναι σημαντικός και πολύ περισσότερο αν το τεμάχιο είναι μέρος μιας συναρμογής. Ό έλεγχος, για παράδειγμα της επιπεδότητας ενός τέτοιου τεμαχίου, σε μια CMM τύπου γέφυρας, θα απαιτούσε όχι μόνο τη μετακίνηση του τεμαχίου, αλλά και τη χρήση ειδικού τρόπου στήριξης. Αντίθετα, με τον μετρητικό βραχίονα ROMER ARM o χειριστής μπορεί να σύρει τον αισθητήρα του βραχίονα πάνω στην επιφάνεια του τεμαχίου και να έχει άμεσα την εικόνα της επιπεδότητας ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού τον ενδιαφέρει σε πραγματικό χρόνο.

Είναι απόλυτα φανερό ότι το Μηχανουργείο Κουτσογιάννης εκμεταλλεύεται πλήρως τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του ROMER ABSOLUTE ARM με αποτέλεσμα που να πετυχαίνει άριστες επιδόσεις τόσο στην ταχύτητα παράδοσης όσο και στην ποιότητα κατασκευής.

 

Ο ιδιοκτήτης του μηχανουργείου, κύριος Απόστολος Κουτσογιάννης σχολίασε:

«Ο βραχίονας της RΟΜER αλλά και η άψογη εκπαίδευση που πήραμε από το προσωπικό της QControl στην χρήση του αλλά και στο λογισμικό PCDMIS, μας βοήθησαν ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας αλλά και στην μείωση του συνολικού χρόνου κατεργασίας».

Πηγή : Qcontrol