Η υιοθέτηση της PDM λύσης TopSolid 7 από την VETA SA για το σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων της.

Η υιοθέτηση της PDM λύσης TopSolid 7 από την VETA SA για το σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων της.

Η υιοθέτηση της PDM λύσης TopSolid 7 για το σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων της σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις σε CNC μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου, επιτρέπουν στη VETA SA να επιταχύνει την ανάπτυξη των εξαγωγών της.

Μια οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1967 από τον Αναστάσιο Βελετάκο, η VETA SA, εξελίχθηκε από έναν απλό υπεργολάβο εξειδικευμένο στην επεξεργασία λαμαρίνας ως το μεγαλύτερο εξαγωγέα, στον τομέα της, στην Ελλάδα. Τόσο η καινοτομία όσο και οι επενδύσεις σε προηγμένα CAD/CAM εργαλεία αλλά και μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων υψηλής τεχνολογίας, είναι διαδικασίες διαρκώς εξελισσόμενες που χαρακτηρίζουν την VETA SA.

Το 2016, η εταιρεία αποφάσισε να ενισχύει την ανάπτυξή της επενδύοντας σ’ ένα νέο πρόγραμμα απόκτησης εργαλειομηχανών επεξεργασίας μετάλλου, φτάνοντας έτσι στο συνολικό αριθμό των 55 CNC. Οι μηχανές αυτές είναι αφιερωμένες στην κοπή με laser, κοπή με waterjet, punching, robot bending και κατεργασίες αφαίρεσης υλικού, στις τρεις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Για να βελτιστοποιήσει αυτόν τον εξαιρετικά εξελιγμένο εξοπλισμό, η εταιρεία αποφάσισε να αποκτήσει μια CAD/CAM λύση ικανή να διαχειριστεί ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων, από το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή. Προς την κατεύθυνση αυτή, αξιολογήθηκαν διαφορετικές λύσεις και προμηθευτές.

Μετά από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, η VETA SA υιοθέτησε την ολοκληρωμένη PDM λύση του TopSolid 7.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 18 άδειες του TopSolid 7 για το σχεδιασμό από τις οποίες 3 είναι αποκλειστικά προς χρήση για τις κατεργασίες στα κέντρα τόρνευσης και κατεργασίας της εταιρείας καθώς και το TopSolidPDM (Product Data Management) για τη διαχείριση και προστασία των δεδομένων της.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της VETA SA, «Η λύση του TopSolid 7 που προτάθηκε, ήταν αυτή που ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες μας: να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε τα προϊόντα των πελατών μας, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, στην καλύτερη τιμή και στο μικρότερο χρόνο».

Ένα εργαλείο που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της VETA SA.

 «Το TopSolid 7 μειώνει σημαντικά το χρόνο σχεδιασμού και το κόστος που συνεπάγεται η δημιουργία των προϊόντων των πελατών μας», προσθέτει ο κος Γιώργος Σακαλόγλου, Continuous Improvement Strategy, Software της VETA SA.

«Το TopSolid 7 είναι μια ολοκληρωμένη λύση με απαράμιλλη απόδοση. Το χρησιμοποιούμε για το σχεδιασμό των μεταλλικών προϊόντων, των συναρμολογημάτων μας αλλά και των καλουπιών μας. Με το TopSolidCam 7, οι χειριστές των CNC κέντρων κατεργασίας και τόρνευσης, απολαμβάνουν τη χρήση βελτιστοποιημένων, προστατευμένων προγραμμάτων μέσω της προσομοίωσης των διαδρομών του εργαλείου και της κινηματικής των CNC μοντέλων εντός του TopSolid 7. Η προεπισκόπηση όλων των κατεργασιών και η διαχείριση του ακατέργαστου υλικού σε κάθε κατεργασία επιτρέπει να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια των κύκλων κατεργασιών, ενώ βελτιστοποιούμε τους χρόνους παραγωγής», καταλήγει ο κος Παναγιώτης Χαρίσης, Engineering Dpt. της VETA SA.

«Το επίπεδο υποστήριξης και το βάθος εκπαίδευσης ήταν επίσης βασικοί παράγοντες στην επιλογή μας. Χρειαζόμασταν έναν πραγματικό συνεργάτη, με άμεση ανταπόκριση αλλά και εξειδικευμένη εμπειρία ώστε να μας καθοδηγήσει σε όλη τη φάση ανάπτυξης του έργου μας», αναφέρει ο κος Γιώργος Γκαβάς, Head Of Quality της VETA SA.

«Η καθοδήγηση που λάβαμε για την ολοκλήρωση του έργου και η απόδοση του TopSolid 7 μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα νέο επίπεδο ανάπτυξης», καταλήγει ο κος Γιώργος Σακαλόγλου. Μέσω αυτού του προγράμματος βελτίωσης, η VETA SA σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες κατά 25% τα επόμενα τρία χρόνια.

Ισχυρά σημεία της εφαρμογής TopSolid 7 στην εταιρεία VETA SA

  • Μια ολοκληρωμένη CAD/CAM /PDM λύση που καλύπτει όλες τις ανάγκες της εταιρείας, από το τμήμα σχεδιασμού μέχρι την παραγωγή, σε ένα περιβάλλον που προστατεύεται από το PDM.
  • Αξιόπιστη και ευέλικτη καθοδήγηση από τον τοπικό αντιπρόσωπο, σε κάθε στάδιο του έργου.

Σημαντικά στοιχεία για τη VETA SA

Εργατικό δυναμικό: 240.
Πωλήσεις: 26,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016, (35% εξαγωγές με στόχο 60% έως το 2020).
Μελλοντικές επενδύσεις: 3 εκατομμύρια ευρώ σε νέο εξοπλισμό έως το 2020.

Πηγή:PV Engineering